Cimitirul Vesel de la Sapanta

 

Imagine ce reprezinta traseul in imagini de la Pensiunea Lacramioara la Cimitirul Vesel de la Sapanta
In acest articol va prezentam pe scurt aceasta atractie turistica a Maramuresului, iar la finalul articolului va oferim si o excursie pe care puteti sa o realizati de la Pensiunea Lacramioara pana la Cimitirul Vesel din Sapanta.

La 80Km distanta de Pensiunea Lacramioara, intr-un loc ferit din Muntii Carpati, regasim un sat inedit, locul de nastere si odihna a sculptorului Ioan Stan Patras. Aici, marele artist, a dat nastere uneia dintre cele mai faimoase si vizitate zone din intreg Maramuresul: Cimitirul Vesel.

Imagine ce reprezinta un ansamblu de cruci din Cimitirul Vesel de la Sapanta

La intrarea in acest spatiu, veti fi intampinat de culorile blande si sentimentul placut pe care cimitirul v-o da prin designul crucilor sale - o atmosfera complet straina oricarui cimitir obisnuit. Cu o paleta de culori aleasa, mereu pe un fundal albastru, crucile oamenilor care se odihnesc aici i inspira pe vizitatori sa priveasca moartea cu un zambet si s-o accepte ca fiind un pas natural vietii.

In multe zone ale Romaniei, dupa datina traditionala, despartirea de cel mort se face prin voie buna. Priveghiul este considerat ca fiind ultima petrecere la care participa atat mortul cat si cei pe care ii lasa in urma. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, Ioan Stan Patras a incercat sa transpuna in lucrarile sale, esenta vietii decedatului, intr-un mod mai vesel, care sa-l faca pe om sa priveasca moartea cu mai multa usurinta.

Imagine ce reprezinta o cruce din Cimitirul Vesel de la Sapanta

“Aici eu ma odihnesc
Stan Grigore a Ileni-Braicului ma numesc
in lume cat am trait
am fost in sat renumit
ca am fost gestionar
si un mare macelar
Dumnezeu sa o mangie
pe a mi-a sotie
ca eu lume o lasai
la 75 de ani” 1924 - 2000

Imaginile de pe cruce reprezinta o scena importanta din viata decedatului. Cateodata acestea arata meseria omului: padurar, vanator, taietor de lemne, bucatareasa, agricultor. Femeile sunt reprezentate facand paine, tesand covoare, torcand lana. Daca o persoana a murit in urma unui accident mai neobisnuit, pe cruce apare pictata scena intamplarii tragice.

Imagine ce reprezinta un ansamblu de cruci si morminte din Cimitirul Vesel de la Sapanta

In fata cimitirului veti gasi tarabe cu diferite obiecte traditionale, facute in casa. Preturile sunt accesibile. Nu ezitati dupa vizita la Cimitirul Vesel sa mergeti si la Casa Memoriala Stan Ioan Patras sau la Manastirea Peri-Sapanta. V-am intocmit o excursie pe care puteti sa o faceti daca porniti de la Pensiunea Lacramioara si mergeti la Cimitirul Vesel. Drum bun!

Imagine ce reprezinta traseul in imagini al excursiei propuse de Pensiunea Lacramioara

Excursie Cimitirul Vesel (ce mai puteti vedea pe drum):

• Moara lui Mecles
• Muzeul Tarancii Romane
• Ansamblul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavril
• Manastirea Barsana
• Muzeul Satului Maramuresean
• Memorialul Durerii din Sighet
• Manastirea Peri-Sapanta
• Casa Memoriala “Stan Ioan Patras”

Timp: 3 ore mers cu masina dus intors + 2-3 ore cat timp petreceti la fiecare atractie

Link traseu Google: https://goo.gl/maps/d8qJkdWFfAVxWyGZ9

 

  • Accesări: 743